Şirketler, kurumlar içerisinde bir çok bölüm ve bu bölümlere bağlı birimlerden oluşur. Bu birimler içerisinde bir çok data bulunur. Server üzerinde diskler sınırlıdır. Ancak NAS cihazları bu sınırları daha da fazlalaştırmıştır. İyi bir serverınız var ancak daha fazla disk kapasitesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle bir durumda NAS cihazı (Network Attached Storage, ağa bağlı depolama) cihazı en verimli cihazlar arasında yer alır. Özellikle fiyatı ve çokça disk alabilmesi nedeniyle, kobiler ve yeri geldiğinde büyük firmalar da dahil olmak üzere bir çok firma tarafından tercih edilirler. NAS cihazları son yıllarda, IP üzerinden verilerin ereşebilmesini sağladığından dolayı, cep telefonları, tabletler gibi bilgisayar kullanımı dışında da kullanılabilmektedir. Özellikle orta ölçekli şirketler tarafından yedekleme sunucusu olarak da tercih edilmektedir. NAS cihazları üzerlerinde ki donanımsal raid yada yazılımsal raid sayesinde veri kaydını en aza indirmeye çalışan cihazlardır.
Her bir marka kendine özel işletim sistemi çıkarmıştır. Bu sayede çok daha başarılı bir şekilde hem kapalı network içerisinde hem de bir firewall arkasında da internet üzerinden yayın yapabilmektedir. FTP, http,AFS, UpnP gibi bir takım protokoller de dahil olmak üzere servis sağlamaktadır.
DAS Nedir ?
Direct Attached Storage (DAS) teriminin ilk harflerinden oluşturulmuş bir terimdir. Doğrudan bağlantılı anlamına gelen DAS, bir servere yada bilgisayar dijital depolama alanıdır. Her ne kadar DAS, bir laptop’a takılmış USB harddisk ile de aynı tanım olsa da, genellikle servera takılan direk Fiber, SCSI gibi bağlantılar yapılır.
SAN Nedir ?
Storage Area Network (SAN) teriminin ilk harflerinden oluşturulmuş bir terimdir. Türkçesi Depolama ağı olarak çevrilebilir. Büyük network’lerde hizmet vermek tasarlanıp, özel amaçlı ve hızlı bir ağdır.
NAS, DAS, SAN farkları aşağıdaki resim ile daha net anlaşılabilir.